parallax background

Bezzeg a nagyanyám nem volt gluténérzékeny és nem voltak súlyproblémái.

Szénhidrátcsökkentett ebéd, hawaii pizza
2017-01-30
Inzulinrezisztencia mintaétrend
2017-02-05

Miért van ennyi túlsúlyos? Hogyan lehet népbetegség az elhízás, cukorbetegség és ételallergia? Valóban gluténérzékenyek vagyunk, vagy ez csak egy divat? Jön a szokásos mondat, hogy: Bezzeg a nagyanyám nem volt gluténérzékeny.

Hozzáteszem a nagyanyád nem járt puccos étterembe. Nem látott kicsontozott, csomagolt csirkemellfilét. Saját maguk készítették el a húsokat, otthon. A hús beszerzésénél nem a Tescoban tologatta a bevásárlókocsit, hanem a kertben szaladgált a csirke után, hogy levághassa. Van egy “pici” különbség a kettő között. Igen, ez egy költői túlzás volt. Elég nagy különbség van a génmanipulát, adalékanyagokkal teletolt hormonos csirke és a nagyanyáink “bio” otthon nevelt csirkéje között. Talán ezért nem szenvedtek ételallergiától?

Azt gondolom, hogy a kényelmünkkel és a tartósítással üldöztük bele magunkat az ételallergiába. A nagyüzemi élelmiszer-előállítás fejlesztésével, párhuzamosan jelennek meg az újabb allergiák és betegségek. A nagyszüleink ezért nem ismerték az allergiákat…

A nagyanyád nem rágcsált egész nap. Evett akkor, amikor tudott, és ott volt az ideje. Ja és nem ismerte az édesség utáni vágyat, mivel nem volt lehetősége cukrot fogyasztani. Így nem igazán volt esélyük elhízni. Gyümölcsöket és zöldségeket ettek, legfőképpen magyarokat… Azt sem tudta mi az, hogy avokádó vagy papaya. A kókusztejről pedig ne is beszéljünk… Hozzá tenném, hogy tejet nem fogyasztottak. Max csecsemőként, azt is anyatej formájában és nem tápszeren nőttek fel. Gondolod végig, hogy a mai gyerekek többsége tápszeren nő fel, anyatej helyett. Csodálkozunk, hogy ételallergiás felnőtt korára?

Nem csodálkozom semmin. Próbálok tudatosan élni és étkezni. Nem vagyok hajlandó kicsomagolt sonkát venni/enni. Inkább eszem húst és zöldséget, mint megmagyarázhatatlan adalékanyagokkal teletömött pékárut. Próbálok mindenkit erre nevelni, de nem könnyű, mert mi már ebbe születtünk bele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.