Édesség utáni vágy

Édesség utáni vágy csökkentése

Édesség utáni vágy csökkentése

30 napos programunk első igazi kihívása a cukorfogyasztás minimalizálása és az édesség utáni vágy csökkentése. Nem is gondolnád, hogy az eredmény milyen hamar látszani fog az alakodon.

A cukorok gyorsan, sok energiát szolgáltatnak, mivel gyorsan felszívódó szénhidrátok. Hirtelen ki is merülnek. Ez azt eredményezi, hogy gyorsan megugrik a vércukorszint és le is esik.Tehát azért van, hogy gyorsan megéhezünk. A sokszor kiugró vércukorszint pedig elhízást okozhat.

Sajnos a cukorfüggőség nem játék. Ugyanolyan addiktív dolog mint az alkohol vagy a drogok. A cukorfüggőség következtében sokan az ajánlott cukormennyiség két-háromszorosát is képesek elfogyasztani. Tudom, hogy nem egyszerű, mert nem lehet pár napos kúrával leszokni a cukrokról, de nem lehetetlen. Azért vagyunk ebben a csoportban, hogy segítsük egymást.

Édesség utáni vágy csökkentése

Miért jó csökkenteni a cukorbevitelt?

Természetesen jó elhagyni azért, mert jótékony hatással van az alakunkra, de fontosabb, hogy egészségesebbek legyünk. A cukor antitápanyag. Nem tartalmaz vitaminokaz és a szervezetünknek hasznos tápanyagokat. A cukor mondhatni az édes gyilkos. Emelkedett fogyasztása növeli a koleszterinszintet, a vérnyomást. Hosszú távú fogyasztása inzulinrezisztenciához és cukorbetegséghez vezet.

A cukorhoz annyira ragaszkodik a szervezet, hogy amikor elkedzed csökkenteni, eleinte fáradságot, fejfájást tapasztalhatsz. A legrosszabb az, amikor elkezdesz sóvárogni az édes íz után. Ilyenkor kell erőt venni magadon, és összeszorított foggal nemet mondani a csokikra, cukrokra édességekre. Lebegjen a szemed előtt a cél!! Heti 1 kilótól is megszabadulhatsz ha kiiktatod őket az életedből! Figyeld meg, ha átlendültél a holtpontodon, akkor energikusabb, vidámabb és pihentebb leszel.

Hogyan csökken az édesség utáni vágy? 

Fontos leszögezni, hogy nem minden fajta cukrot kell kiiktatni. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot viszel be, akkor nem lesz édesség utáni vágyad.

Másik fontos dolog, hogy az édesség utáni vágy is csak egy rossz beidegződés.

Ha nagyon vágysz az édes ízre, akkor egyél meg egy keményítőben gazdag sárgarépát, édesburgonyát. Pár szem mandulát. (Maximum egy kis marék 8-10 szem magot fogyaszthatsz egy nap.) Igyál egy natúr gyümölcsteát. Ehetsz pár szem bogyós gyümölcsöt. (5-6 szem, 5-60 g)

Amire érdemes odafigyelni, hogy a tejtermékek is tartalmaznak cukrot (tejcukor).

Ilyenkor amikor erősödik az édesség utáni vágyad ne fogyassz tejtermékeket! A szervezeted nagyon okos, tudja, hogyan juthat cukorhoz. Elkezded kívánni a tejtermékeket. Ne engedj a kísérétsnek! Ne kezdj el tejeskávézni az édesség utáni vágy elütésére.

Hozzátenném, hogy a kávézás is ugyanolyan inzulin-választ vált ki mint bármelyik más étkezés. Ezáltal ugyanúgy megemlekedik a vércukorszinted. Majd éhségérzetet okoz. Önmagában étkezés helyett ne kávézz. Ha kávét innál azt étkezés után tedd.

Olvasd el ezt a cikket is: https://royalshape.hu/2018/11/cukrok2/

 

Facebook Twitter Google+

Related Stories

Nem tudok fogyni

X

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy mindig naprakész legyél!