Mit tegyünk a hasi puffadás ellen

Mit tegyünk a hasi puffadás ellen

Feszítő hasfájás, kínzó hasi puffadás? Ki ne érezte volna már ezeket a tüneteket?

Nem hiszem, hogy valaki ne küzdött volna ezekkel a problémákkal?

Mi lehet a megoldás a hasi puffadás ellen?

Alkalmanként has puffadás jelentkezhet, ha csupán egy-egy puffasztó ételt ettél. Ám mi van akkor ha ezek a tünetek rendszeresen jelentkeznek? Nem tudod étel típusokhoz kötni a problémát. Lassan minden elfogyasztott étel után görcsöl a hasad?

Arról már korábban írtam, hogy milyen betegségek állhatnak a hátterében.

Itt elolvashatod: https://royalshape.hu/2019/07/hasi-puffadas-okai/

Azonban ha egészséges vagy, de rendszeresen jelentkezik a probléma, akkor az életmódunkban kell keresnünk a kiváltó okokat.

Felnőttkorban összetett okai lehetnek a hasi puffadásnak.

  • Kialakulhat a fokozott levegőnyelés miatt. Valamint a dohányzás egyaránt okozhatja. Kerüljük a rohanó életmód folytán kialakuló kapkodó étkezést és rágózást.
  • A puffadás kialakulhat az elfogyasztott táplálék típusától, minőségétől, mint például a szénsavas üdítőitalok, hüvelyesek fogyasztásától is.

Mit kerüljünk? Mit tegyünk a hasi puffadás ellen?

  • Érdemes kerülni a K-betűs zöldségeket. Ezeknek a puffasztó hatása közismert (karfiol, karalábé, káposzta), Sajnos számos élelmiszer okozhat még bélgáz-képződést. Ilyen például a csokoládé, a tej, a hüvelyesek, a brokkoli, de még az alma, a körte, a szilva vagy az őszibarack is.
  • A gázképződés egy részéért a bélben lévő baktériumok a felelősek. Például a raffióz csak a vastagbélben található baktériumok tudják lebontani. (Ez van például a brokkoliban, káposztában, karfiolban.)
  • Okozhatnak hasi puffadást a tejtermékek, főként laktózintoleranciában szenvedőknél. Mivel az ő szervezetükből hiányoznak a tejtermékekben található cukor, megemésztéséhez szükséges enzimek. Nem csak laktázenzim hiány esetén lehet hasi puffadás..
  • Gyakran a gluténérzékenyek is szenvednek tőle. Nekik csak a glutén teljes elhagyása lehet gyógyír a problémára.
  • Ahogy a túlzott rostfogyasztás, illetve annak nehézkes lebontása is okozhat hasi panaszokat, úgy a kevés rost ugyancsak hajlamosít a bélgáz képződésre. A bélrendszerben működő jótékony baktériumoknak szükségük van rostokra és a rostokból nyert prebiotikumokra az emésztés egészséges működéséhez.
  • Szintén kellemetlen tüneteket okoz, ha a kívántnál kevesebbet iszunk.

Tehát nagyon sok dolog állhat a puffadás hátterében. Ha szeretnéd kiküszöbölni, akkor vezess étkezési naplót. Így könnyebben rájöhetsz a probléma okára.

Amennyiben segítségre van szükséged, akkor jelentkezz személyre szabott programomra itt:

https://royalshape.hu/30-napos-program/

Vagy próbáld ki a 14 napos lapos has programomat:

https://royalshape.hu/lapos-has-titka-program/

 

Facebook Twitter Google+

Related Stories

Nem tudok fogyni

X

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy mindig naprakész legyél!